Σχετικά με εμάς

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Χαϊδαρίου Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Διεύθυνση:

Γ. Παπανδρέου 47 Δάσος Χαϊδαρίου 12462

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά. από 08:00 π.μ. έως 11 μ.μ.

Τηλέφωνα:

211 8002733

Ο Χώρος

Το Δάσος Χαϊδαρίου αποτελούσε πάντοτε “πνεύμονα”, στο άκρο της κατοικημένης Αθήνας. Λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, αποτελούσε περιοχή παραθερισμού, ιδίως για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, Στο σημείο που σήμερα αρχίζει το συγκρότημα καταστημάτων “Εμπορικό Κέντρο Δάσους” υπήρχε φυτώριο – ανθοπωλείο και πίσω απ’ αυτό, εκεί που σήμερα βρίσκεται το κεντρικό κτίριο, ένα πευκόφυτο οικόπεδο συνολικού εμβαδού περί τα 4.500τ.μ.

Το Όραμα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην Αθήνα το λιανεμπόριο επεκτείνεται και εκτός του κέντρου της πόλης, και αναπτύσσονται επαγγελματικοί χώροι στην περιφέρεια και στα προάστεια. Οι χώροι αυτοί συνήθως είναι πολυώροφα Εμπορικά Κέντρα. Ο χώρος λοιπόν στο Δάσος Χαϊδαρίου βρέθηκε στη διαχείρηση της εταιρείας ΜΒΜ Ο.Ε.

Τρεις νέοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες της ΜΒΜ Ο.Ε., ο Αλέκος με τον ενθουσιώδη αυθορμητισμό, ο Θέμης με τις νεόφερτες από την Ιταλία αρχιτεκτονικές ιδέες και ο Μανώλης με τη σταθερότητα και τη μεθοδικότητα, συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων. Το όραμα ήταν να μην αναπτυχθεί ένα κτίριο καθ’ ύψος, αλλά ένας χώρος που να προσφέρεται για περίπατο, αναψυχή και αγορές. Στον σχεδιασμό μάλιστα έγινε προσπάθεια διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερων δένδρων και τοποθέτησης των οικοδομικών όγκων έτσι ώστε να υπάρχει, κατά το δυνατόν, αλληλοσκίαση τους καλοκαιρινούς μήνες και προστασία από τον αέρα τους χειμερινούς. Στον αρχικό σχεδιασμό υπήρξε και πρόβλεψη ώστε ο κοινόχρηστος χώρος να επικοινωνεί με τον πεζόδρομο στη Δυτική πλευρά. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε για λόγους ασφαλείας και απροθυμίας των γειτόνων.

Τα πρώτα χρόνια

Η αποδοχή του εγχειρήματος υπήρξε ενθουσιώδης από τον κόσμο. Η ΜΒΜ ανέλαβε και την αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου γιατί αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς. Η αρχική ιδέα της δημιουργίας υποκαταστήματος Τράπεζας εγκαταλείφθηκε γιατί το απόγευμα η Τράπεζα θα ήταν κλειστή και θα “νέκρωνε” η περιοχή. Επελέγη λοιπόν να γίνει το πιλοτικό κατάστημα της νεόφερτης εταιρείας fast food με την επωνυμία “Wimpy”. Τη συντήρηση και λειτουργία του, μέχρι περίπου τα τέλη του 1990, επιστατούσε, και πάρα πολλές φορές χρηματοδοτούσε, η κατασκευάστρια εταιρεία ΜΒΜ.

Η διάρκεια

Στο “Εμπορικό Κέντρο Δάσους” στεγάστηκαν επώνυμοι οίκοι, εγκαταστάθηκαν, δημιουργήθηκαν και αναδείχθηκαν καταστήματα που λειτουργούν ακόμη μέχρι σήμερα. Τη διαχείριση για πολλά χρόνια είχε ο απόστρατος Αξιωματικός του Π.Ν. Γιάννης Αργυρόπουλος και στη συνέχεια οι συνιδιοκτήτες Γαβριήλ Θεολόγου και Γιώργος Ροδίτης.

Εμμανουήλ Βιτάλης